Musteri

Musteriet är nu stängt för denna säsong! Välkommen åter 2019.

VALMÖJLIGHETER

Pastöriserad must

Ni lämnar in frukten och får hem en varsamt värmebehandlad must tappad i trevliga 3 liters bag in box. Enkla att ta hem och förvara i rumstemperatur i ett år (ett år efter mustdatum). Öppnad är den hållbar i flera veckor i kyl eller rumstemperatur.

  • 3 liter Bag in box – 70 kr styck (en box innehåller jos/must från ca 6 kg äpplen).

Råmust

Råmusten är inte värmebehandlad. Vi tappar upp den på medhavda kärl. (minsta kärl är 5 liters plastdunk). Den är hållbar i 4-5 dagar och måste tas om hand när ni kommer hem. Den går bra att frysa, konservera eller jäsa egen cider/vin på.

  • Råmust – 12 kr/liter – Vi diskar inte era kärl innan, se till att de är rena!

SÅ GÅR DET TILL ATT MUSTA DINA ÄPPLEN HOS OSS

På plats:

  1. Kör fram till en ledig pall (EU pall i trä).
  2. Häll upp er frukt i våra backar som finns på plats.
  3. Ta bort frukt som är brun eller som har stora skador, löv, gräs och hårda kvistar plockas bort.
  4. Fyll i en inlämningslapp med namn, mobilnummer och ev önskemål, det finns behjälplig personal på plats.
  5. Åk hem och avvakta ett sms att din must är klar.

Hur mycket must blir det?

Det blir 5-6 dl must per kg inlämnad frukt. 50 kg frukt blir mellan 25-35 liter must. 9-11 bag in box beroende på fruktens kvalitet.

Vad går bra att musta?

Plockad frukt eller fallfrukt, tumregeln är om du vill äta äpplet går det bra att musta det. I år 2018 är frukten aningen tidig men se till att äpplet är moget (har bruna kärnor) och är gott innan ni plockar. Fläckar och små skador spelar ingen roll. Skär inte i frukten! sortera bort hela äpplet i stället. Är du osäker om äpplet fungerar så sortera den frukten separat så kan vi titta på den tillsammans på plats.

Vad mustar vi inte?

Sommarfrukt, exempelvis transparent blanche, den får inte vara övermogen eller mjölig. Musten blir av dålig kvalitet samt täpper igen filter och pressdukar.

Vi mustar inte heller fallfrukt från hagar med betande djur, pga. farliga bakterier. (Har du frukt från hagar med betande djur kontakta oss!)

Hur stor mängd frukt krävs?

Du får lämna in så lite eller så mycket frukt du vill!

Däremot för att få must av din egen frukt måste du lämna in minst 50 kg (4-5 stora pappkassar ). Lämnar du in mindre frukt än det så skarvar vi med andra äpplen, eller så byter du in din frukt mot redan färdig must. Har du inte tillräckligt med frukt, varför inte samla ihop frukt tillsammans med dina grannar och gör en blandmust att dela er emellan.

Hur lång tid tar det?

Du får ett sms när det är klart för avhämtning samt instruktioner om när du kan hämta din must, mest troligt är en veckodag då vi har kvällsöppet alterntivt helgen efter du lämnat in frukten. Vi har inte möjlighet att lagra er must, därav måste musten hämtas så snart du fått ditt sms. Har det kört ihop sig med hämtningen så meddela oss snarast när du kan hämta. OBS! Om du inte hör av dig inom två veckor från det att du lämnat in din frukt, tar vi ut en lagringsavgift på 250 kr.

Birgitta, tel 070-731 80 82

Varmt välkommen!

Här kan du se en liten film om vårt musteri.