2024-10-17
Vilken säsong! så mycket äpplen och så många som vill musta, helt underbart! Vi har få tillfällen kvar och stänger för säsongen den sista oktober.
Liten påminnelse: Vi har dessvärre ingen möjlighet till inbyten om ni har för lite äpplen. Vi köper heller inget ”överflöd/det ni inte önskar” utan ni tar med den frukt ni musta och köpa must av. Vi köper inte mer frukt denna säsong. Se också till att frukten inte har legat för länge och inte är övermogen.
Ni som önskar handla äppelmust eller våra andra produkter får gärna kika i vår WEBSHOP eller så är ni välkomna förbi i Gårdsbutiken inne i Malmköping på Kungsgatan 22 Öppet fredagar och lördagar.
Svar på några vanligt förekommande frågor.
Fråga: Hur lång kö är det?
Svar: Eftersom man måste boka så har vi inte kö vid inlämning, vist kan det vara flera på plats samtidigt men det skall inte vara någon kö. Däremot kan det bli kö när ni hämtar musten, alla kommer ofta samtidigt så var beredda på att det tar lite mer tid vid hämtning än vid lämning, men det handlar inte om timmar utan minuter..
Fråga : Mustar ni verkligen bara två dagar?
Svar: Nej, naturligtvis inte. Vi tar emot frukt två dagar för att kunna musta resten av veckan. (svårt för oss två att ta emot frukt och musta samtidigt, vi är bara två som jobbar här)
SÅ GÅR DET TILL ATT MUSTA DINA ÄPPLEN HOS OSS
När du har bokat en tid som passar och kommer hit:
Kör ned på gården (skyltar finns) hitta en ledig plats, någon av oss visar oftast vart ni kan parkera.
- Kör fram till en ledig pall (EU pall i trä).
- Häll upp er frukt i våra backar som finns på plats.
- Ta bort frukt som är brun eller som har stora skador, löv, gräs och hårda kvistar plockas bort.
- Fyll i en inlämningslapp med namn, mobilnummer och ev önskemål, det finns behjälplig personal på plats.
- Åk hem och avvakta ett sms att din must är klar, då får ni även information om när ni kan hämta musten.
Avhämtning:
Du får ett sms med tider som gäller oftast är det veckan efter du lämnat in på kvällstid mellan klockan 18-19.
Du kör ned till stoppskylten och avvaktar instruktion om var du kan parkera för att få din must framkörd.
Du får din must upphälld på 3 liters bag in box.
Pastöriserad must – 2024- Must på 3 liters bag in box kostar 90 kr styck. (85 kr/st. om ni mustar mer än 200kg frukt)
Ni lämnar in frukten och får hem en varsamt värmebehandlad must tappad i 3 liters bag-in-box (inklusive kartong). Enkla att ta hem och förvara i rumstemperatur. Har ni lämnat in fin frukt är den hållbar i ett år efter mustdatum. En öppnad box är hållbar i flera veckor i rumstemperatur ännu längre i kyl.
Kan jag få rå must – Nej, tyvärr.
Varför inte? Vi har numera ett slutet system och har därmed valt bort att tappa upp råmust.
Flaska istället för bag in box?
I dags läge kan vi inte hälla upp musten på flaska, vi hoppas någon gång i framtiden kunna erbjuda den tjänsten.
Hur stor mängd frukt krävs?
Du får lämna in så lite eller så mycket frukt du vill, däremot för att få must av din egen frukt måste du lämna in minst 50 kg (4-5 stora pappkassar ).
Lämnar du in mindre frukt än 50 kg får du byta in den mot redan färdig must.
Har du inte tillräckligt med frukt, varför inte samla ihop frukt tillsammans med dina grannar och gör en blandmust att dela er emellan.
Hur mycket must blir det?
Nu har vi ju en större mer effektiv press som ger lite bättre utbyte.
Det blir 5-7 dl must per kg inlämnad frukt. 50 kg frukt ger 9-12 bag in box beroende på fruktens kvalitet.
Några exempel förutsatt att frukten inte är övermogen eller mosig så klart.
50 kg frukt ger 10-12 bag in box
150 kg ger 30-34 bag in box
200 kg ger 47-50 bag in box.
Vad går bra att musta?
Plockad frukt eller fallfrukt, tumregeln är om du vill äta äpplet går det bra att musta det. Se till att äpplet är moget (har bruna kärnor) och är gott innan ni plockar. Fläckar och små skador spelar ingen roll. Skär inte i frukten! sortera bort hela äpplet i stället. Är du osäker om äpplet fungerar så sortera den frukten separat så kan vi titta på den tillsammans på plats.
Vad mustar vi inte?
Sommarfrukt, ( vi öppnar för sent för att pressa sommaräpplen) Exempelvis Transparent Blanche, Säfstaholm, Oranier etc..
Äpplena får inte vara övermogna eller mjöliga utan skall vara krispiga för att ge must. Musten av mosig frukt blir av dålig kvalitet samt täpper igen filter och pressdukar.
Vi mustar inte heller fallfrukt från hagar med betande djur, pga. farliga bakterier. (Har du frukt från hagar med betande djur kontakta oss!)
Frukten får inte vara grovt smutsig!
Är din frukt smutsig med grus, lera, sten, jord eller gräs tar vi ut en förtvättsavgift på 250kr. Vist sköljs äpplena av i vårt system men ibland kommer det frukt som vi anser behöver en förtvätt. En förtvätt tar extra tid och arbete för oss vilket vi debiterar för.
Druvor?
Vi mustar INTE längre druvor, bär eller rabarber under säsongen september – november. Önskar du få hjälp med att pressa dessa råvaror, plocka och stoppa dem i frysen och mejla info@stavtorp.nu för att boka en tid under vintern/våren för pressning. Tillräckligt stor mängd så pastöriserar vi dessa i bag in box också, pris beroende på råvara. Minsta mängd för pressning är 50kg.
Bara Päron?
Vi kan pressa päron men kan inte pastörisera ren päronmust. Att blanda i lite päron är däremot helt ok förutsatt att dom är av god kvalitet.
Hur lång tid tar det?
Normalfallet mustar vi någon dag efter vi fått in frukten. Du får ett sms när det är klart för avhämtning samt instruktioner om när du kan hämta din must. Avhämtning sker oftast kvällstid.
Vi har inte möjlighet att lagra er must, därav måste musten hämtas så snart du fått ditt sms. Har det kört ihop sig med hämtningen så meddela oss snarast när du kan hämta.
OBS! Om du inte hör av dig inom två veckor från det att du lämnat in din frukt, tar vi ut en lagringsavgift på 250 kr.
Birgitta når ni på 070-731 80 82
Varmt välkommen!
Här kan du se en liten film om vårt musteri.