Musteri

Nu är säsongen 2022 slut för oss och det är stängt på gården. Vi tackar alla kunder som varit och mustat och hoppas vi ses ett annat år.

Om vädret tillåter kommer vi att erbjuda en till mustning/samlingsdag för er som har vinteräpplen som Ingrid Marie, Ribston etc..  troligtvis blir det i slutet av vecka 46, mejla ditt intresse så hör vi av oss. Detta gäller även er med druvor eller vinbär i frysen, mejla mig så jag vet att du vill ha hjälp med det. info(@)stavtorp.nu

Svar på två vanligt förekommande frågor.
Fråga: Kan jag bara komma förbi och lämna in frukt utan bokning?
Svar: Nej, tyvärr. Självklart får ni komma hit och handla eller sälja frukt utan bokning när vi har öppet men ni kan inte lämna in frukt för mustning utan en bokad tid.

Fråga: Hur lång kö är det?
Svar: Eftersom man måste boka så har vi inte kö vid inlämning, vist kan det vara flera på plats samtidigt men det skall inte vara någon kö. Däremot kan det bli kö när ni hämtar musten, alla kommer ofta samtidigt så var beredda på att det tar lite mer tid vid hämtning än vid lämning, men det handlar inte om timmar utan minuter..

SÅ GÅR DET TILL ATT MUSTA DINA ÄPPLEN HOS OSS

När du har bokat en tid som passar och kommer hit:

Kör ned på gården (skyltar finns) hitta en ledig plats, någon av oss visar oftast vart ni kan parkera.

  1. Kör fram till en ledig pall (EU pall i trä).
  2. Häll upp er frukt i våra backar som finns på plats.
  3. Ta bort frukt som är brun eller som har stora skador, löv, gräs och hårda kvistar plockas bort.
  4. Fyll i en inlämningslapp med namn, mobilnummer och ev önskemål, det finns behjälplig personal på plats.
  5. Åk hem och avvakta ett sms att din must är klar, då får ni även information om när ni kan hämta musten.

VALMÖJLIGHETER

Pastöriserad must – Must på 3 liters bag in box kostar 85 kr styck. (80 kr/st. om ni mustar mer än 200kg frukt) 
Ni lämnar in frukten och får hem en varsamt värmebehandlad must tappad i  3 liters bag-in-box (inklusive kartong). Enkla att ta hem och förvara i rumstemperatur. Har ni lämnat in fin frukt är den hållbar i ett år efter mustdatum. En öppnad box är hållbar i flera veckor i rumstemperatur ännu längre i kyl.

Råmust – Ta med egna kärl (Minsta kärl är 5 liters plastdunk)  20 kr liter/kg must (18 kr/litern om ni mustar mer än 200 kg frukt) 
Råmusten är inte värmebehandlad. Vi tappar upp den på medhavda kärl. Den är hållbar i kyl 3-4 dagar och måste tas om hand när ni kommer hem. Den går bra att frysa, konservera eller jäsa egen cider/vin på.  (Du som vill ha rå must måste komma och hämta samma dag vi mustar den, vi kommer överens om det på plats.)
OBS!  Vi diskar inte era kärl innan, se till att de är rena!

Hur stor mängd frukt krävs?
Du får lämna in så lite eller så mycket frukt du vill, däremot för att få must av din egen frukt måste du lämna in minst 50 kg (4-5 stora pappkassar ).
Lämnar du in mindre frukt än 50 kg får du byta in den mot redan färdig must. Du behöver inte boka en tid för detta.
Har du inte tillräckligt med frukt, varför inte samla ihop frukt tillsammans med dina grannar och gör en blandmust att dela er emellan.

Hur mycket must blir det?
Nu har vi ju en större mer effektiv press som ger lite bättre utbyte.
Det blir 5-7 dl must per kg inlämnad frukt. 50 kg frukt blir mellan 25-35 liter must. 9-12 bag in box beroende på fruktens kvalitet.

Några exempel 2022 förutsatt att frukten inte är övermogen eller mosig så klart.
50 kg ger 10-12 bag in box
150 kg ger 30-34 bag in box
200 kg ger 45-50 bag in box.

Vad går bra att musta?
Plockad frukt eller fallfrukt, tumregeln är om du vill äta äpplet går det bra att musta det. Se till att äpplet är moget (har bruna kärnor) och är gott innan ni plockar. Fläckar och små skador spelar ingen roll. Skär inte i frukten! sortera bort hela äpplet i stället. Är du osäker om äpplet fungerar så sortera den frukten separat så kan vi titta på den tillsammans på plats.

Vad mustar vi inte?
Sommarfrukt, exempelvis Transparent Blanche, den får inte vara övermogen eller mjölig. Musten blir av dålig kvalitet samt täpper igen filter och pressdukar.
Vi mustar inte heller fallfrukt från hagar med betande djur, pga. farliga bakterier. (Har du frukt från hagar med betande djur kontakta oss!)

Druvor? 
Vi mustar INTE längre druvor, bär eller rabarber under säsongen september – november. Önskar du få hjälp med att pressa dessa råvaror, plocka och stoppa dem i frysen och mejla info@stavtorp.nu för att boka en tid under vintern/våren för pressning. Tillräckligt stor mängd så pastöriserar vi dessa i bag in box också, pris beroende på råvara.

Bara Päron?
Vi kan pressa päron men kan inte pastörisera ren päronmust. Att blanda i lite päron är däremot helt ok förutsatt att dom är av god kvalitet.

Kan jag få musten på flaska istället för bag in box?
Tyvärr inte. I dags läge kan vi inte hälla upp musten på flaska, vi hoppas någon gång i framtiden kunna erbjuda den tjänsten.

Hur lång tid tar det?
Normalfallet mustar vi någon dag efter vi fått in frukten. Du får ett sms när det är klart för avhämtning samt instruktioner om när du kan hämta din must.

Vi har inte möjlighet att lagra er must, därav måste musten hämtas så snart du fått ditt sms. Har det kört ihop sig med hämtningen så meddela oss snarast när du kan hämta.
OBS! Om du inte hör av dig inom två veckor från det att du lämnat in din frukt, tar vi ut en lagringsavgift på 250 kr.

Birgitta når ni på 070-731 80 82

Varmt välkommen!

Här kan du se en liten film om vårt musteri.